Grosse Geister (Figur Nr. 8) (Grote geesten (figuur nr. 8))

Grosse Geister (Figur Nr. 8) (Grote geesten (figuur nr. 8)) 1997

Thomas Schütte

Beeldentuin (entree)

Audio & video

Vraag maar raak

Terug

Bedankt voor uw vraag, deze is verzonden.

We streven ernaar alle vragen te beantwoorden. Maar dit zal niet altijd mogelijk zijn.

Als uw vraag beantwoord is, ontvangt u het antwoord per e-mail. De vraag en het antwoord zijn dan ook terug te zien in de Boijmans Tour.

Met vriendelijke groet,
Museum Boijmans Van Beuningen

pleun vroeg:
hoi, ik vroeg me af waar dit kunstwerk nou eigenlijk over gaat en wat had de kunstenaar daar nou eigenlijk over te vertellen?
Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde:
Beste Pleun, Jemig dat is wel een hele brede vraag! :) Thomas Schütte heeft zelf eens aangegeven dat hij zijn 'Grosse Geister' maakte in een periode waarin hij minder wilde reizen, op één plek wilde wonen, wilde wortelen en 'blijvende' dingen wilde maken. Misschien zijn zijn 'Grote geesten' wel een uiting van dit gevoel: iets ontastbaars, vluchtigs als een 'geest' geworteld in materiaal, in een onverzettelijk, gewichtig, indrukwekkend mensfiguur. Maar het mooiste van de sculptuur is eigenlijk dat er allerlei tegenstrijdigheden in verenigd worden. De een ziet een statige persoon in het beeld terwijl de ander er een grappig Michelinmannetje in herkent. Het kunstwerk is enerzijds onverzettelijk door het materiaal en het formaat, maar draagt anderzijds ook iets vloeibaars en flexibels in zich door de vloeiende vormen waaruit het is opgebouwd. En de titel kun je ook op twee manieren interpreteren: een 'geest' kan een spook zijn, maar ook de geest, de gedachten van de mens. Wat zie jij in Schüttes 'Grote geesten'? Groeten, Rianne

Over de maker

Thomas Schütte

Oldenburg 1954


Objectdetails

materiaal en techniek: gietijzer
objectsoort: sculptuur
creditline: Bruikleen / Loan: Stichting Museum Boijmans Van Beuningen 1998
inventarisnummer: BEK 1704 (MK)