Der Astronom (Zyklus Arbeit) (De astronoom (werkcyclus))

Der Astronom (Zyklus Arbeit) (De astronoom (werkcyclus)) 1919

Arthur Segal

Zaal 31

Audio & video

Vraag maar raak

Terug

Bedankt voor uw vraag, deze is verzonden.

We streven ernaar alle vragen te beantwoorden. Maar dit zal niet altijd mogelijk zijn.

Als uw vraag beantwoord is, ontvangt u het antwoord per e-mail. De vraag en het antwoord zijn dan ook terug te zien in de Boijmans Tour.

Met vriendelijke groet,
Museum Boijmans Van Beuningen

Over dit kunstwerk

Vanuit een hoekje in dit schilderij tuurt de Astronoom naar het van planeten, kometen, sterren en halo’s zwangere heelal. Hij gaat zozeer op in de kosmos, dat zijn aanwezigheid niet eens meer zou opvallen, als de titel niet naar hem zou verwijzen. De bewerking van de lijst versterkt de suggestie van heftige beweging en mysterieuze oneindigheid. In zijn streven naar abstrahering bereikt Segal hier een bijzondere, niet geheel van Futuristische en Expressionistische invloeden gespeende kwaliteit. Een geslaagd organisch abstract experiment.

Over de maker

Arthur Segal

Iasi 1875 - Londen 1944

Arthur Segal trok in het eerste decennium van de 20ste eeuw naar Berlijn. Hij vond aansluiting bij de kring rondom Galerie Der Sturm, die avant-gardisten als Feininger en Kandinsky exposeerde. In 1914 verhuisde Segal naar Ascona en hij raakte betrokken, met kunstenaars als Marcel Janco en Hugo Ball, bij het befaamde Cabaret Voltaire van de Zürichse dadaïsten. Segal werkte vanaf 1920 weer in Berlijn waar hij exposeerde bij de Novembergruppe, en bevriend raakte met Cesar Domela. Hij stierf in 1944 tijdens een bombardement in Londen aan de gevolgen van een hartaanval.


Objectdetails

materiaal en techniek: olieverf op doek
objectsoort: schilderij
creditline: Aankoop met steun van / Purchase with the support of: Dura Kunstfonds/Vereniging Rembrandt, BankGiro Loterij en / and Stichting Museum Boijmans Van Beuningen 2012
inventarisnummer: 3712 (MK)