Mae West Lips Sofa (Mae West lippensofa)

Mae West Lips Sofa (Mae West lippensofa) 1938

Salvador Dalí, Green & Abbott

Dit object is in het depot

Vraag maar raak

Terug

Bedankt voor uw vraag, deze is verzonden.

We streven ernaar alle vragen te beantwoorden. Maar dit zal niet altijd mogelijk zijn.

Als uw vraag beantwoord is, ontvangt u het antwoord per e-mail. De vraag en het antwoord zijn dan ook terug te zien in de Boijmans Tour.

Met vriendelijke groet,
Museum Boijmans Van Beuningen

linda vroeg:
Welke technieken en materialen zijn er gebruikt bij dit kunstwerk?
Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde:
Dag Linda, de bank is gemaakt van hout en wol. Groeten Rianne
vroeg:
welke technieken zijn er gebruikt?
Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde:
Dag Levi, deze informatie vind je onder het tabje specificaties op de objectpagina op Collectie Boijmans Online! Groeten Rianne
Levi vroeg:
Heeft het werk opvallende stijlkenmerken die bij die tijd horen?
Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde:
Dag Levi, het gaat om een surrealistisch werk. Het surrealisme kenmerkt zich niet zozeer door een gedeelde stijl, maar wel worden alledaagse voorwerpen en lichaamsdelen door de surrealisten regelmatig ingezet om verwarrende situaties te creëren. Zo laat Dalí je zitten op lippen (Mae West Lips Sofa) en telefoneren met een kreeft (White Aphrodisiac Telephone). Groeten, Rianne
charly vroeg:
hoe groot is het kunstwerk ongeveer?
Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde:
Dag Charley, je vindt de afmetingen van dit werk op de objectpagina!

Over dit kunstwerk

De collectie surrealisme in het museum beperkt zich niet alleen tot schilderijen en sculpturen. De afgelopen jaren is ook een aantal designobjecten aangekocht zoals de kreefttelefoon en de Mae West Lips Sofa. Dalì ontwierp deze bank voor zijn Engelse mecenas Edward James. De lippen van sekssymbool en filmster Mae West stonden model voor dit pikante meubel. Er zijn drie paren van deze bank gemaakt, die onderling verschillend zijn.

Over de maker

Salvador Dalí

Figueras 1904 - Figueras 1989

Salvador Dalí leerde tijdens zijn studie in Madrid de schrijver André Breton kennen, de grondlegger van de surrealistische beweging. In 1924 schreef Breton het eerste surrealistische manifest, waarin de psychoanalyse van Sigmund Freud een sleutelrol vervulde. Dalí zag in de psychoanalyse, de leer van het onderbewustzijn, en de droomwereld zijn belangrijkste inspiratiebron. In 1927/28 was Dalí in Parijs, waar hij deel uit ging maken van de avant-garde. Na een verblijf in de Verenigde Staten, vestigde Dalí zich in zijn geboortedorp Figueras in Spanje. Zijn bekendste werken zijn de schilderijen uit de jaren 30. Maar Dalí maakte ook tekeningen, collages, foto's, films, modeontwerpen en theaterdecors. In 1970 organiseerde Museum Boijmans Van Beuningen voor het eerst een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk. In 2007 was tijdens de tentoonstelling 'Alles Dalí' een overzicht te zien van Dalí's werk voor commerciële opdrachtgevers, het theater en filmmakers.


Objectdetails

materiaal en techniek: hout, wol
objectsoort: bank
creditline: Bruikleen / Loan: Stichting Museum Boijmans Van Beuningen 2003
inventarisnummer: V 2280 (KN&V)