De schiettent

De schiettent 1931

Pyke Koch

Zaal 32

Audio & video

Vraag maar raak

Terug

Bedankt voor uw vraag, deze is verzonden.

We streven ernaar alle vragen te beantwoorden. Maar dit zal niet altijd mogelijk zijn.

Als uw vraag beantwoord is, ontvangt u het antwoord per e-mail. De vraag en het antwoord zijn dan ook terug te zien in de Boijmans Tour.

Met vriendelijke groet,
Museum Boijmans Van Beuningen

Over dit kunstwerk

Een imposante vrouw staat in een schiettent. Met een hand in de zij, haar stevige postuur en de grote donkere ogen valt zij niet te negeren. Op de toonbank voor haar staan twee geweren klaar. Een derde geweer ligt ernaast, daarmee is wellicht zojuist nog op de kartonnen figuren achter haar geschoten. Deze figuren nemen allerlei grappige poses aan. Let bijvoorbeeld eens op de man rechts die een leeuw bij de neus neemt. De pijpen zijn bedoeld om op te schieten, maar kunnen ook freudiaans opgevat worden als symbolen van het mannelijk geslacht. Koch maakte het schilderij in 1931 en gezien de grote belangstelling voor Sigmund Freud's droomtheorieën in die tijd is het niet onwaarschijnlijk dat Koch zich bewust is geweest van die symboliek. Politieke onrust, werkeloosheid en toenemende armoede kenmerkten de jaren tussen de twee wereldoorlogen, de periode dat Koch dit schilderij maakte. Door de donkere kleuren, het kille licht en de bijna dreigende houding van de vrouw is deze onheilspellende tijd in het schilderij voelbaar geworden.

Over de maker

Pyke Koch

Beek 1901 - Utrecht 1991


Objectdetails

materiaal en techniek: olieverf op doek
objectsoort: schilderij
creditline: Schenking / Donation: Vrienden van het museum / Friends of the Museum 1931
inventarisnummer: 1425 (MK)

Verdieping

Het schilderij inspireerde Kochs tijdgenoot, de dichter Martinus Nijhoff tot diens beeldgedicht 'De schiettent'. De schiettent Schieten jongens of schiet op! Brandt er licht voor niets in top Tussen pop en pijpenkop? Raak maar eens een witte knop … En de tijger heft zich op En het paard komt in galop En het huis vertoont een mop En de trommel onderop Slaat een roffel van nonstop Wie hier schiet heeft nooit een strop! Ben ik goed of ben ik slecht Zegt de vrouw die nooit iets zegt Niemand heeft zij uitgelegd Of het onrecht is of recht. Ik ben buit voor al wie vecht Ik ben meid voor elke knecht Ik ben moederlijk gehecht Aan wie moeder tot mij zegt Maar als er wordt aangelegd Komt het schot in mij terecht. Schieten jongens of schiet op! Wie hier schiet heeft nooit een strop!