Tulpenkabinet

Tulpenkabinet circa 1635-1650

Herman Doomer

Zaal 47

Audio & video

Vraag maar raak

Terug

Bedankt voor uw vraag, deze is verzonden.

We streven ernaar alle vragen te beantwoorden. Maar dit zal niet altijd mogelijk zijn.

Als uw vraag beantwoord is, ontvangt u het antwoord per e-mail. De vraag en het antwoord zijn dan ook terug te zien in de Boijmans Tour.

Met vriendelijke groet,
Museum Boijmans Van Beuningen

Over dit kunstwerk

Dit kabinet, gefineerd met ebbenhout en ingelegd met ivoor en parelmoer, kan gezien worden als een soort van voorloper van een museum. In dit soort kunstkasten bewaarden verzamelaars namelijk hun zogenoemde 'rariteiten', zoals zeldzame schelpen en stenen. De tulpmotieven zijn een symbool van rijkdom, aangezien tulpenbollen in de 17de eeuw enorm duur waren.

Over de maker

Herman Doomer

Anrath circa 1595 - Amsterdam 1650

Museum Boijmans Van Beuningen bezit twee kabinetten van Herman Doomer. Deze uit Duitsland afkomstige en sinds 1613 in Amsterdam werkzame meubelmaker is inventief in zijn materiaalgebruik: de laatjes van het ‘Kunstkabinet’ (1640-1650) zijn gemaakt van balein of walvisbaard, bijproduct van de toentertijd bloeiende walvisvangst. Hij maakt ook gebruik van tropische houtsoorten met decoratief inlegwerk van ivoor en parelmoer. Ook afbeeldingen in reliëf sieren zijn kasten. Hij geniet zo veel aanzien dat hij en zijn vrouw zelfs worden geportretteerd door Rembrandt.


Objectdetails

materiaal en techniek: cederhout, ebbenhout, ivoor, parelmoer
objectsoort: kunstkabinet
creditline: Verworven met de verzameling van / Acquired with the collection of: D.G. van Beuningen 1958
inventarisnummer: Div. M 17 (KN&V)