De ontdekking van het dagelijkse leven - Van Bosch tot Bruegel

>
Keisnijding

Keisnijding ca. 1540

Jan Sanders van Hemessen

Zaal D

Audio & video

Klik en kijk

zoom
zoom
zoom
quest
hotspot Deze tweehoornige kap is een hennin; mooi maar hopeloos ouderwets in de 16de eeuw. Wie hem dan draagt is letterlijk ‘niet helemaal bij de tijd’.
hotspot Voor dit document heeft de kunstenaar gedichten overgeschreven van twee prenten met huursoldaten. De betekenis doet er niet toe; belangrijk is dat de gedichten in het Duits zijn. Zo karakteriseert hij de kwakzalver en zijn assistentes als vreemdelingen.
hotspot Deze achtergrondfiguren zijn wel eigentijds gekleed.
hotspot Dat is vreemd! De glazen fles reflecteert een raam. Maar het tafereel speelt zich buiten af. Maakt de schilder een grapje of heeft hij zonder na te denken een populair trucje toegepast om de bolling van de fles zichtbaar te kunnen maken?

Over de maker

Jan Sanders van Hemessen

? ca. 1500 – Antwerpen ca. 1575

Jan Sanders van Hemessen is de meest vooraanstaande kunstenaar in Antwerpen tussen 1530 en 1550. Zijn techniek is uiterst gedetailleerd en hij heeft een voorkeur voor levensgrote figuren in close-up. Daardoor zijn z’n schilderijen verbijsterend direct. In zijn genrevoorstellingen drijft hij de spot met mensen die zich door domheid of wellust laten leiden.


Objectdetails

materiaal en techniek: Olieverf op paneel
afmetingen: 100 x 141 cm
creditline: Collectie Museo Nacional del Prado, Madrid