De ontdekking van het dagelijkse leven - Van Bosch tot Bruegel

<
>
Boerenkermis

Boerenkermis 1553

Peeter van der Borcht

Zaal D

Audio & video

Klik en kijk

zoom
info
zoom
quest
quest
hotspot Dit zijn roffiolen, een soort pasteitjes. De envelop van deeg kon met vlees of groenten zijn gevuld.
hotspot Een kermis was oorspronkelijk een mis om een nieuwe kerk in te wijden. Daarbij werd een feest georganiseerd met spel en muziek. Zo’n feest trok veel mensen en die grote toeloop trok op haar beurt handelaren, die hun waren op de kermissen begonnen aan te bieden.
hotspot Hier zijn mensen aan het draaksteken, een spel dat is gebaseerd op de populaire legende van Sint Joris die een dorp bevrijdt van een draak. De spelers doen Sint Joris na en steken een lans in een replica draak. Deze symboliseert de duivel.
hotspot Zo’n pot biedt de spreeuw een beschutte plek voor een nestje. Maar het vogeltje weet niet dat de pot een extra opening heeft, waarlangs mensen een ei of spreeuwenjong uit het nest kunnen halen. In de zestiende eeuw waren zangvogels een delicatesse.
hotspot Hier wordt het verhaal van De Vier Heemskinderen nagespeeld. Vier broers vluchten voor Karel de Grote nadat een van hen diens zoon heeft gedood. Maar Karel krijgt ze niet te pakken want ze rijden op een onoverwinnelijk paard: Ros Beiaard. Karel vraagt om vrede in ruil voor het paard, dat hij vervolgens laat verdrinken.

Over de maker

Peeter van der Borcht

Mechelen ca. 1535 – Antwerpen 1608

Peeter van der Borcht is een prentkunstenaar uit Mechelen die zich toelegt op de ets. Hij werkt voor de Antwerpse uitgever Bartolomeus de Mompere, die grote prenten met genrevoorstellingen publiceert. Na 1572 verhuist hij naar Antwerpen en maakt hij veel boekillustraties voor de drukker Christoffel Plantijn. Van der Borcht is een tijdgenoot van Pieter Bruegel de Oude en zij hebben elkaar wederzijds beïnvloed.


Objectdetails

materiaal en techniek: Ets
afmetingen: 390 x 592 mm
creditline: Albertina, Wenen