De ontdekking van het dagelijkse leven - Van Bosch tot Bruegel

<
Winterlandschap met vogelknip

Winterlandschap met vogelknip 1565

Pieter Bruegel de Oude

Zaal D

Audio & video

Klik en kijk

zoom
zoom
zoom
quest
hotspot Onder de deur, die op de tak steunt, is vogelvoer gestrooid. Van de tak loopt een touw naar het huisje rechts. Als er aan het touw wordt getrokken klapt de deur naar beneden, ten koste van de vogeltjes die er onder zitten.
hotspot Deze mannen spelen een wedstrijdje curling. Curling is net als golf in Schotland ontstaan en moet door handelsrelaties in de Nederlanden zijn geïntroduceerd.
hotspot Schaatsen worden aanvankelijk gemaakt van een pijpbeen van een rund of paard. Met een touw of leren riem worden ze onder de schoenen gebonden. In de zestiende eeuw komen ook al ijzeren schaatsen voor.
hotspot Een zestiende eeuwse kinderslee is gemaakt van een plank waaronder runder of paardenkaken zijn bevestigd als glijders. Daarom wordt zo’n sleetje ook wel een kaakslee genoemd. Met twee stokken kan de sleeër zichzelf voortduwen.

Over de maker

Pieter Bruegel de Oude

? ca. 1526/30 – Brussel 1569

Over het leven van Pieter Bruegel de Oude is bijna niets bekend. Omstreeks 1552 trekt hij naar Italië en na enkele jaren keert hij terug naar Antwerpen. Hij begint zijn loopbaan als ontwerper van prenten, maar langzamerhand neemt het schilderen een steeds belangrijkere plaats in. Een tweede Bosch, zo wordt Bruegel al tijdens zijn leven genoemd. Bij beiden speelt de menselijke dwaasheid een hoofdrol, maar in de wereld van Bosch regeert de angst terwijl Bruegel mild en humoristisch is.


Objectdetails

materiaal en techniek: Olieverf op paneel
afmetingen: 37 x 55,5 cm
creditline: Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Brussel