De verkondiging aan Maria

De verkondiging aan Maria 1470 - 1500

Meester van de Virgo inter Virgines

Zaal 05

Audio & video

Vraag maar raak

Terug

Bedankt voor uw vraag, deze is verzonden.

We streven ernaar alle vragen te beantwoorden. Maar dit zal niet altijd mogelijk zijn.

Als uw vraag beantwoord is, ontvangt u het antwoord per e-mail. De vraag en het antwoord zijn dan ook terug te zien in de Boijmans Tour.

Met vriendelijke groet,
Museum Boijmans Van Beuningen

Adriana vroeg:
Hij heeft zijn kruis al meegebracht. Staat in de begeleidende tekst. Waar zie je dat aan?
Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde:
Dag Adriana, als je goed kijkt zie je het ongeboren Christuskind neerdalen in de lichtstraal boven Maria. Hij draagt een kruis bij zich. Hartelijke groeten, Rianne Schoonderbeek
Bram vroeg:
Is de lijst van het schilderij origineel?
Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde:
Dag Bram, De lijst is een laat 18e-eeuwse profiellijst met wortelnotenfineer, bruin gebeitst. Dus niet oorspronkelijk uit de tijd van het schilderij, wel de lijst die eromheen zat toen het schilderij werd verworven. Hartelijke groeten, Sandra Tatsakis Registrar

Over dit kunstwerk

De compositie met de verkondiging van de engel aan Maria is verticaal in twee├źn verdeeld. Rechts is een architecturale omgeving geschilderd. Links bevindt zich Maria in een slaapvertrek. De goddelijke conceptie van de maagd Maria is verbeeld met een een lichtstraal waarin een klein kindje met een kruisje is afgebeeld. Aan het eind van de lichtbaan is de Heilige Geest verbeeld in de vorm van een duif.

Over de maker

Meester van de Virgo inter Virgines

werkzaam/active Delft circa 1470 - 1500

De naam van deze schilder is niet bekend. Wel weten we dat een aantal schilderijen van zijn hand is en dat hij mogelijk in Delft gewerkt heeft. Aan het begin van de 20ste eeuw schreef de kunsthistoricus Friedlander een klein oeuvre aan hem toe en gaf hem de noodnaam 'Meester van de Virgo inter Virgines' Hij ontleende deze naam aan een schilderij waarop Maria temidden van vier vrouwelijke heiligen is afgebeeld. In een oeuvrecatalogus uit 2004 worden 23 werken aan de meester toegeschreven en op basis van onderzoek van het hout gedateerd tussen 1468 en 1495.


Objectdetails

materiaal en techniek: olieverf op paneel
objectsoort: schilderij
creditline: Verworven met de verzameling van / Acquired with the collection of: D.G. van Beuningen 1958
inventarisnummer: 1568 (OK)