Landschap met molen bij Schiedam

Landschap met molen bij Schiedam 1873

Johannes Hendrik Weissenbruch

Zaal 21

Vraag maar raak

Terug

Bedankt voor uw vraag, deze is verzonden.

We streven ernaar alle vragen te beantwoorden. Maar dit zal niet altijd mogelijk zijn.

Als uw vraag beantwoord is, ontvangt u het antwoord per e-mail. De vraag en het antwoord zijn dan ook terug te zien in de Boijmans Tour.

Met vriendelijke groet,
Museum Boijmans Van Beuningen

Matthijs vroeg:
Waar precies bij Schiedam staat (stond) deze molen?
Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde:
Dag Matthijs, Deze molen stond in de Nieuwlandse polder. Inmiddels is de molen verdwenen maar in 1873 stond hij er nog. Er wordt aangenomen dat de molen op het schilderij van Weissenbruch de voorganger van de Nieuwlandsche molen is. Informatie van molendatabase.nl: Als gevolg van de aanleg van de spoordijk tussen Schiedam en Vlaardingen werd de windtoetreding uit zuidelijke richting gehinderd en besloot het polderbestuur om de molen te vervangen door een grotere. Locatie: RD Coordinaten X:85557 Y:437397 WGS84 Coordinaten (deg) N:51.920716 O:4.377738
Anna vroeg:
Heeft hij het nageverfd of zelf verzonnen.
Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde:
Dag Anna, Weissenbruch heeft dit landschap bij Schiedam zelf geschilderd. Groeten, Rianne

Over dit kunstwerk

In dit werk uit 1873 heeft Jan Hendrik Weissenbruch het landschap tamelijk precies weergegeven. Later zou hij, net als de andere kunstenaars van de Haagse School, het landschap vooral atmosferisch weergeven met oog voor het wisselende weer en met alle denkbare nuances grijs en groen. Dit landschap is geschilderd bij Schiedam.

Over de maker

Johannes Hendrik Weissenbruch

Den Haag 1824 - Den Haag 1903

Johan Hendrik Weissenbruchs vader was een verzamelaar van werken van onder anderen de schilder Andreas Schelfhout. De invloed van diens werk is zichtbaar in de schilderijen van Weissenbruch. Weissenbruchs bewondering voor de werken van de 17de-eeuwse schilder Jacob van Ruisdael is zichtbaar in de manier waarop hij zijn wolkenluchten probeerde te evenaren. Behalve schilder was Weissenbruch ook etser, lithograaf en aquarellist. Hij reisde naar onder meer Belgiƫ en Frankrijk. Weissenbruch wordt tegenwoordig gezien als een van de belangrijkste schilders van de Haagse School.


Objectdetails

materiaal en techniek: olieverf op doek
objectsoort: schilderij
creditline: Schenking / Donation: Vereniging van Voorstanders der Kunst 1873
inventarisnummer: 1964 (MK)