Orpheus, Eurydice en Aristaeus

Orpheus, Eurydice en Aristaeus 1475 - 1480

Jacopo del Sellaio

Zaal 03

Audio & video

Vraag maar raak

Terug

Bedankt voor uw vraag, deze is verzonden.

We streven ernaar alle vragen te beantwoorden. Maar dit zal niet altijd mogelijk zijn.

Als uw vraag beantwoord is, ontvangt u het antwoord per e-mail. De vraag en het antwoord zijn dan ook terug te zien in de Boijmans Tour.

Met vriendelijke groet,
Museum Boijmans Van Beuningen

Nina vroeg:
Beste, ik vroeg me af onder welke periode, qua stijl, dit schilderij te vinden valt. Vriendelijke groeten
Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde:
Dag Nina, het werk valt onder de Florentijnse renaissance te scharen. Jacopo del Sellaio was een tijdgenoot van bijvoorbeeld Botticelli (beiden waren leerlingen van Fra Filippo Lippi). Hartelijke groeten, Friso Lammertse

Over dit kunstwerk

Op Sellaio's schilderij zien we links hoe Orpheus de boodschap van de dood van Eurydice verneemt. Centraal op de voorgrond wordt de voor Aristaios wegvluchtende Eurydice gebeten door de slang. Uiterst rechts wordt zij op de schildering door twee demonen naar de onderwereld gebracht. Deze zijn voorgesteld als figuren met vogelpoten en horentjes op het hoofd.

Over de maker

Jacopo del Sellaio

Florence 1441/1442 - Florence 1493

Over het leven van Jacopo del Sellaio, zoon van een zadelmaker (sellaio), is niet veel bekend, maar uit Giorgio Vasari's 'Levens' (1550) weten we dat hij een leerling was van Fra Filippo Lippi (ca. 1406-1469). Een leeftijdgenoot en medeleerling was Sandro Botticelli (1444/45-1510). In 1472 komt zijn naam voor het eerst voor als meester van het Sint Lucasgilde (Compagnia di San Luca). Samen met de schilder Filippo di Giuliano bezat hij in 1480 een atelier, 'Bottega', op de Piazza San Miniato Fra le Torri. Recent is gebleken dat hij een overeenkomst was aangegaan met de houtbewerker Zanobi di Mecheruccio voor het leveren van houten panelen bestemd voor de huwelijkskisten, 'cassone'. Sellaio legde zich tegen het eind van zijn leven voornamelijk toe op het schilderen van dergelijke panelen.


Objectdetails

materiaal en techniek: olieverf op paneel
objectsoort: cassone-schildering
creditline: Verworven met de verzameling van / Acquired with the collection of: D.G. van Beuningen 1958
inventarisnummer: 2563 (OK)