Heilige Hieronymus

Heilige Hieronymus 1618 - 1620

Anthonie van Dyck

Zaal 13

Audio & video

Vraag maar raak

Terug

Bedankt voor uw vraag, deze is verzonden.

We streven ernaar alle vragen te beantwoorden. Maar dit zal niet altijd mogelijk zijn.

Als uw vraag beantwoord is, ontvangt u het antwoord per e-mail. De vraag en het antwoord zijn dan ook terug te zien in de Boijmans Tour.

Met vriendelijke groet,
Museum Boijmans Van Beuningen

Pemmy vroeg:
Wat stelt het engeltje voor?
Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde:
Dag Pemmy, het engeltje stelt een engeltje voor! Het engeltje heeft een schrijfveer in zijn handen, dit verwijst hoogstwaarschijnlijk naar Hieronymus' rol als door God geïnspireerde geleerde, of naar de Latijnse vertaling van de bijbel die hij heeft gemaakt. Groeten, Rianne

None

Over dit kunstwerk

De heilige Hiëronymus wordt hier gepresenteerd als een door God geïnspireerd geleerde, en ook als kluizenaar met leeuw. Dat hij kardinaal was, is evenmin vergeten: de rode lap herinnert aan het helrode kostuum dat bij die functie hoort. Prachtig is, hoe dit alles in één enkel beeld is samengevat, los en met lef geschilderd. Het beroemde werk werd al in het atelier van Van Dyck gekopieerd .

Over de maker

Anthonie van Dyck

Antwerpen 1599 - Londen 1641

Anthonie van Dijck, ook wel Antoon genoemd, werkte in Antwerpen en in Londen. In zijn tienerjaren werkte hij als assistent van de schilder Peter Paul Rubens. In 1620, op 20-jarige leeftijd, reisde hij naar Engeland en Italië. Terug in Antwerpen leidde hij een succesvol atelier. In 1632 vertrok hij naar Engeland, waar hij werkte voor koning Charles I. Hij werd tot ridder geslagen en werd beroemd als portretschilder. Hij ging verschillende keren terug naar Antwerpen en stierf in 1641 in Engeland.


Objectdetails

materiaal en techniek: olieverf op doek
objectsoort: schilderij
creditline: Bruikleen / Loan: Stichting Willem van der Vorm 1972
inventarisnummer: VdV 22