Titus aan de lezenaar

Titus aan de lezenaar 1655

Rembrandt van Rijn

Zaal 10

Vraag maar raak

Terug

Bedankt voor uw vraag, deze is verzonden.

We streven ernaar alle vragen te beantwoorden. Maar dit zal niet altijd mogelijk zijn.

Als uw vraag beantwoord is, ontvangt u het antwoord per e-mail. De vraag en het antwoord zijn dan ook terug te zien in de Boijmans Tour.

Met vriendelijke groet,
Museum Boijmans Van Beuningen

None
None
None

Over dit kunstwerk

Rembrandt portretteerde hier mogelijk zijn ongeveer 14 jarige zoon Titus. De jongen staart in gedachten verzonken boven zijn schrijfsels langs ons heen. Zijn pen houdt hij in de ene hand, inkt en pennenkoker in de andere. Bijzonder zijn de lichtval, de driehoekscompositie en de grove, bijna expressionistische wijze van schilderen van de voorgrond.

Over de maker

Rembrandt van Rijn

Leiden 1606 - Amsterdam 1669

Rembrandt van Rijn werd in Leiden geboren. Na zijn leerperiode bij onder anderen de schilder Pieter Lastman in Amsterdam startte hij een werkplaats in Leiden. Hij werd succesvol met schilderijen van bijbelse taferelen en beroemd door zijn grote aandacht voor lichtinval. Vanaf 1632 werkte Rembrandt in Amsterdam, waar hij naam maakte als portretschilder van de gegoede burgerij. In 1634 trouwde hij met Saskia van Uylenburgh, met wie hij zijn zoon Titus kreeg. Zowel Saskia als Titus werden door Rembrandt diverse malen geportretteerd. Na 1642, het jaar waarin Saskia overleed en waarin hij zijn beroemde Nachtwacht schilderde, liepen de zaken minder goed. In 1656 werd hij bankroet verklaard. In deze jaren werden Rembrandts onderwerpen ingetogener en minder barok. Rembrandt had een zeer hoge productie. Van zijn hand zijn zo'n 650 schilderijen bekend, waarvan 60 zelfportretten, zo'n 300 etsen en 1500 tot 2000 tekeningen.


Objectdetails

materiaal en techniek: olieverf op doek
objectsoort: schilderij
creditline: Verworven met steun van / Acquired with the support of: Vereniging Rembrandt en / and 120 vrienden van het museum / 120 friends of the museum Bruikleen / Loan: Stichting Museum Boijmans Van Beuningen 1940
inventarisnummer: St 2