Vénus restaurée (Gerestaureerde Venus)

Vénus restaurée (Gerestaureerde Venus) 1936 (1971)

Man Ray

Dit object is in het depot

Vraag maar raak

Terug

Bedankt voor uw vraag, deze is verzonden.

We streven ernaar alle vragen te beantwoorden. Maar dit zal niet altijd mogelijk zijn.

Als uw vraag beantwoord is, ontvangt u het antwoord per e-mail. De vraag en het antwoord zijn dan ook terug te zien in de Boijmans Tour.

Met vriendelijke groet,
Museum Boijmans Van Beuningen

Over dit kunstwerk

Man Ray gebruikte een afgietsel van een klassiek beeld om een nieuw werk te creëren. Deze torso is een fragment waarbij de door Man Ray uitgevoerde 'restauratie' dubbelzinnig is. Hij voegde niet de ontbrekende ledematen en de kop toe, maar snoerde de torso in, als een bijzondere variant op het dameskorset. Deze sculptuur is een door de kunstenaar geautoriseerde reconstructie van het oorspronkelijke object.

Over de maker

Man Ray

Philadelphia 1890 - Parijs 1976

De Amerikaanse kunstenaar Emmanuel Radnitzky, die zichzelf Man Ray zou gaan noemen, startte zijn carrière als graveur en reclameontwerper. In New York maakte hij kennis met het werk van de dadaïst Marcel Duchamp, waarna Man Ray samen met Francis Picabia in 1918 de New Yorkse dadabeweging oprichtte. Voor en na de Tweede Wereldoorlog woonde Ray in Parijs, waar hij zich voornamelijk op fotografie richtte. Hij ontwikkelde de 'rayografie', een fotoprocedé dat naar hem werd vernoemd, waarin objecten direct op het lichtgevoelige fotopapier werden gelegd om een afdruk te maken. In 1924 was Man Ray betrokken bij de oprichting van de surrealistische beweging en in 1925 nam hij deel aan de eerste surrealistische tentoonstelling


Objectdetails

materiaal en techniek: gips, touw, hout, verf
objectsoort: sculptuur
creditline: Aankoop / Purchase: 1972
inventarisnummer: BEK 1502 (MK)