Stilleven met muziekinstrumenten, boeken en sculptuur

Stilleven met muziekinstrumenten, boeken en sculptuur circa 1650

Evaristo Baschenis

Zaal 13

Audio & video

Vraag maar raak

Terug

Bedankt voor uw vraag, deze is verzonden.

We streven ernaar alle vragen te beantwoorden. Maar dit zal niet altijd mogelijk zijn.

Als uw vraag beantwoord is, ontvangt u het antwoord per e-mail. De vraag en het antwoord zijn dan ook terug te zien in de Boijmans Tour.

Met vriendelijke groet,
Museum Boijmans Van Beuningen

Kim vroeg:
Beste meneer/mevrouw, Ik had een vraag over het stilleven met muziekinstrumenten, boeken en sculptuur van Evaristo Baschenis. Wat wilde de kunstenaar van dit schilderij precies uitdrukken met dit schilderij? Alvast bedankt. Mvg, Kim de Koning
Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde:
Beste Kim, Bedankt voor je vraag! Evaristo Baschenis was een stilleven schilder die vooral muziekinstrumenten gebruikte in zijn gestileerde composities. Waarschijnlijk heeft hij in dit schilderij zijn excellente schilderkunsten goed naar voren willen brengen. De vingerstreep door het stof op de luit verwijst namelijk naar het schilders’ ideaal om zò realistisch te schilderen dat de toeschouwer neigt om het stof van de luit af te vegen. Groet, Frederieke

Over dit kunstwerk

Een opmerkelijk detail is het stof op de luit rechts, waarin met een vinger een streep lijkt te zijn getrokken. Het herinnert aan de opmerking over de virtuositeit van Baschenis in de biografie die Francesco Maria Tassi van hem schreef. Daarin wordt gezegd dat de toeschouwer geneigd is om de objecten aan te raken en het stof weg te vegen.

Over de maker

Evaristo Baschenis

Bergamo 1617 - Bergamo 1677

Evaristo Baschenis woonde en werkte zijn hele leven in zijn geboorteplaats Bergamo. Hij kwam uit een schildersfamilie maar richte zich aanvankelijk op het priesterschap. Zijn stillevens met muziekinstrumenten zijn uniek in de 17de eeuw. De detaillering doet denken aan Hollandse stillevenschilders uit dezelfde tijd, maar de lichtval laat de invloed van Caravaggio zien.


Objectdetails

materiaal en techniek: olieverf op doek
objectsoort: schilderij
creditline: Aankoop / Purchase: 1964
inventarisnummer: 2688 (OK)