Christus in het huis van Martha en Maria

Christus in het huis van Martha en Maria 1553

Pieter Aertsen

Zaal 06

Vraag maar raak

Terug

Bedankt voor uw vraag, deze is verzonden.

We streven ernaar alle vragen te beantwoorden. Maar dit zal niet altijd mogelijk zijn.

Als uw vraag beantwoord is, ontvangt u het antwoord per e-mail. De vraag en het antwoord zijn dan ook terug te zien in de Boijmans Tour.

Met vriendelijke groet,
Museum Boijmans Van Beuningen

Kevin Schroons vroeg:
Kan op dit schilderij (een poging tot) centraal perspectief teruggevonden worden en hoe zou dit schilderij geklasseerd worden als het een combinatie is van een stilleven en een genrestuk met een religieuze ondertoon?
Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde:
Beste Kevin, dit klinkt als een schoolopdracht. ;) Het lijkt me beter als je daar zelf een antwoord op zoekt. Meer informatie over het werk en de maker vind je hier: http://collectie.boijmans.nl/nl/object/1618/. Verder raad ik je aan uit te zoeken wat een stilleven is, welk bijbelverhaal hier wordt uitgebeeld, en goed te kijken naar de opbouw van het schilderij om de compositie te bepalen. Hartelijke groeten, Rianne
Linda Langen vroeg:
Ik vind het een goed vraag van Han Vermaat. De vruchten boven de citroenen lijken op kiwi's maar kunnen het natuurlijk niet zijn. Zijn het een soort pompoenen of zo? Ze lijken niet op vruchten die wij nu kennen, toch?
Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde:
Dag Linda, de 'vruchten' boven de citroenen zijn broodjes! Hartelijke groeten, Rianne
herman jansens vroeg:
Waarom is dit schilderij zo lelijk? Dikke knuffels, Herman
Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde:
Ha Herman! Goh, ik vind het zelf eigenlijk best mooi! Maar smaken verschillen natuurlijk en ik ben best benieuwd: waarom vind jij het lelijk? Knuffels terug, Rianne

Over dit kunstwerk

Een keukentafereel, gecombineerd met een religieus onderwerp, is te zien tegen een achtergrond van renaissance-architectuur. Op de achtergrond is het verhaal van Christus in het huis van Martha en Maria uitgebeeld. Het schilderij markeert de overgang van de laatmiddeleeuwse kunstpraktijk van het schilderen van religieuze onderwerpen naar een nieuwe tijd, waarin de burgerij en zijn alledaagse omgeving zelfbewust in beeld komen.

Over de maker

Pieter Aertsen

Amsterdam circa 1508 - Amsterdam 1575


Objectdetails

materiaal en techniek: olieverf op paneel
objectsoort: schilderij
creditline: Verworven met de verzameling van / Acquired with the collection of: D.G. van Beuningen 1958
inventarisnummer: 1108 (OK)