La maison du pêcheur, Varengeville (De hut van de visser, Varengeville)

La maison du pêcheur, Varengeville (De hut van de visser, Varengeville) 1882

Claude Monet

Zaal 23

Audio & video

Vraag maar raak

Terug

Bedankt voor uw vraag, deze is verzonden.

We streven ernaar alle vragen te beantwoorden. Maar dit zal niet altijd mogelijk zijn.

Als uw vraag beantwoord is, ontvangt u het antwoord per e-mail. De vraag en het antwoord zijn dan ook terug te zien in de Boijmans Tour.

Met vriendelijke groet,
Museum Boijmans Van Beuningen

Over dit kunstwerk

Monet herhaalde graag bepaalde motieven. Zo schilderde hij in 1882 maar liefst acht keer deze vissershut, die hij op reis in Normandië had gezien. Hij bracht het huisje vanaf een hoger gelegen klip in beeld, wat de ongewone compositie met haar hoge horizon verklaart. Maar de gevoeligheid voor zo’n extreem gezichtspunt heeft Monet waarschijnlijk te danken aan zijn studie van de Japanse grafiek.

Over de maker

Claude Monet

Parijs 1840 - Giverny 1926

Claude Monet verhuisde op jonge leeftijd van Parijs naar de Normandische stad Le Havre. Daar werd hij een leerling van Eugène Boudin. Van 1860 tot 1862 verbleef hij als dienstplichtige in Algerije. In 1862 keerde hij terug naar Parijs, waar hij bevriend raakte met de kunstenaars Sisley, Renoir, Manet en Pisarro. Om de Frans-Duitse oorlog te ontvluchten reisde hij in 1870 naar Londen. Via Nederland keerde hij in 1871 terug naar Frankrijk, waar hij zich in vlak bij Parijs in Argenteuil vestigde. Hier schilderde hij in 1874 het werk 'Impressie, opgaande zon', naar aanleiding waarvan een criticus de spottende naam 'Impressionisme' introduceerde. In 1878 verhuisde Monet naar het dorpje Vétheuil, waar hij een huis deelde met de bankier Ernest Hoschedé. Begin jaren 1880 werkte hij veel aan de Normandische kust. In 1883 verhuisde hij naar Giverny in Normandië, waar hij de tuin met waterlelies aanlegde die zo'n belangrijke inspiratiebron zou vormen voor zijn latere werk.


Objectdetails

materiaal en techniek: olieverf op doek
objectsoort: schilderij
creditline: Aankoop / Purchase: 1928
inventarisnummer: 1544 (MK)