Zomerlandschap

Zomerlandschap 1837

Barend Cornelis Koekkoek

Zaal 19

Vraag maar raak

Terug

Bedankt voor uw vraag, deze is verzonden.

We streven ernaar alle vragen te beantwoorden. Maar dit zal niet altijd mogelijk zijn.

Als uw vraag beantwoord is, ontvangt u het antwoord per e-mail. De vraag en het antwoord zijn dan ook terug te zien in de Boijmans Tour.

Met vriendelijke groet,
Museum Boijmans Van Beuningen

lisa vroeg:
Is het werk met een bepaalde bedoeling gemaakt? Bijvoorbeeld uit protest of vanwege de religie?
Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde:
Hoi Myrthe en Lisa, ik heb het idee dat jullie een opdracht voor school moeten maken. Ik mag natuurlijk niet alles verklappen. Probeer te bedenken wat er is afgebeeld en wanneer dit is gemaakt. Vervolgens kun je hierover informatie op zoeken. Groetjes, Tanja.
lisa vroeg:
Welke technieken zijn toegepast?
Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde:
Ha Lisa (en Myrthe?), als je doelt op de materiaalkeuze van dit werk, kun je dit vinden onder het kopje 'specificaties' op de objectpagina van Collectie Boijmans Online: http://collectie.boijmans.nl/nl/object/2130. Succes!

Over dit kunstwerk

Koekkoek was de meest gewaardeerde Nederlandse landschapschilder van zijn tijd. Bij dit zomerlandschap hoort een winterlandschap dat eveneens in de museumcollectie is opgenomen. Dergelijke combinaties van een zomers en een winters landschap komen in Koekkoeks oeuvre vaker voor, maar in dit geval is het bijzonder dat dit zomerlandschap twee jaar eerder dan het winterlandschap werd geschilderd. Meestal ontstonden pendanten direct na elkaar.

Over de maker

Barend Cornelis Koekkoek

Middelburg 1803 - Kleef 1862

Barend Cornelis Koekkoek was de meest gewaardeerde Nederlandse landschapschilder van zijn tijd. Hij leerde het vak van zijn vader Johannes, die vooral zeegezichten schilderde. Later studeerde hij aan de Koninklijke Academie van Amsterdam. Koekkoek specialiseerde zich in landschappen, geïnspireerd op de 17de-eeuwse landschapsschilderkunst van Hobbema, Van Goyen en Wynants. Samen met andere schilders reisde hij door Duitsland, waar hij inspiratie vond voor zijn Rijnlandschappen. In het plaatsje Kleef stichtte Koekkoek in 1841 zijn eigen tekenacademie.


Objectdetails

materiaal en techniek: olieverf op doek
objectsoort: schilderij
creditline: Schenking / Donation: M.C. Vogel-Muller 1935
inventarisnummer: 1428 (OK)